Week van de Teek: extra waakzaamheid in de natuurgebieden van Ameland

31 mrt , 10:48 Nieuws
istock 1162834740

Ameland – Het is deze week de Week van de Teek, en dat betekent extra aandacht voor een klein beestje met grote gevolgen. Nu de temperaturen oplopen en wandelaars, fietsers en kampeerders de Amelander natuur intrekken, waarschuwen natuurorganisaties om alert te zijn op tekenbeten. Een controle van huid en kleding na een wandeling is geen overbodige luxe.

Hoewel teken het hele jaar actief kunnen zijn, worden ze pas echt wakker zodra de temperatuur boven de 7 graden komt. Dat moment is inmiddels ruimschoots aangebroken.

Teken op het eiland

Ook op Ameland komen teken voor – in de duinen, op de hei, in bossen en zelfs in beschutte tuinen of op speelvelden. “Veel mensen denken dat teken alleen in dichte bossen voorkomen, maar ze zitten ook gewoon langs wandelpaden, in het hoge gras of onder struiken,” zegt een lokale boswachter. “Ook kampeerterreinen zijn plekken waar je voorzichtig moet zijn.”

De schapenteek (Ixodes ricinus) is in Nederland de meest voorkomende soort. Ze leven van het bloed van dieren, maar bijten ook mensen. Jaarlijks krijgen ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet, met alle risico’s van dien.

Ziekte van Lyme

Teken kunnen bacteriën overbrengen, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste en meest zorgwekkende is. Een teek die langer dan 24 uur op de huid zit, verhoogt het risico op besmetting aanzienlijk. Snel handelen is dus van groot belang.

De beet zelf doet meestal geen pijn, en ziet eruit als een klein zwart puntje. Pas na enkele dagen wordt het zichtbaar als een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Een rode kring rond de beetplek kan een signaal zijn van besmetting en is reden om contact op te nemen met een arts.

Let op bij kinderen

Bij kinderen bijten teken opvallend vaak in de nek of op het hoofd, blijkt uit cijfers van Tekenradar.nl. Ouders doen er dus goed aan om hun kinderen extra zorgvuldig te controleren na buitenspelen of een dagje in het bos.

Teken geven de voorkeur aan warme, vochtige plekken op het lichaam, zoals de oksel, liezen, knieholtes, bilspleet, de haargrens en achter de oren. Na een dag in de natuur is een korte check dus beslist aan te raden.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Verwijder een teek zo snel mogelijk, bij voorkeur met een tekentang of tekenkaart. Trek hem recht uit de huid zonder te draaien. Desinfecteer de plek daarna, noteer de datum van de beet en houd de plek enkele weken in de gaten. Krijg je klachten of een rode kring, neem dan contact op met de huisarts.

Tips om tekenbeten te voorkomen

  • Draag lange mouwen en een lange broek in de natuur
  • Stop je broekspijpen in je sokken bij hoog gras of struiken
  • Gebruik anti-insectenspray met DEET op huid of kleding
  • Controleer na elk natuurbezoek lichaam én kleding
  • Let bij kinderen extra goed op nek, haargrens en achter de oren

Meer informatie en meldpunt voor beten Bezoek www.tekenradar.nl voor actuele meldingen, tips en instructies.