Ameland - De zon komt weer hoger aan de hemel te staan, de eerste toeristen laten hun voeten in zee bungelen en in de verte duikt een wetsuit op in de branding. Op Ameland betekent dat maar één ding: het surfseizoen is begonnen. Niet op de overvolle stranden van Scheveningen of Zandvoort, maar hier tussen de duinen, het helmgras en de rust – groeit een verrassend levendige surfscene.
Steeds vaker zie je op de stranden bij Nes en Hollum surfers met hun board onder de arm, klaar om de golven van de Noordzee te trotseren. En dat zijn allang niet meer alleen vakantiegangers.
“Het begon voor mij als iets dat ik gewoon een keer wilde proberen,” zegt Hannah van de Ven (26) uit Utrecht, terwijl ze haar board afspoelt bij de strandopgang van Hollum. “Maar ik was meteen verkocht. Niet alleen door het surfen zelf, maar door de sfeer. Geen drukte, geen haast gewoon ruimte. Dat voel je hier op het eiland overal.”
Volgens surfers zit de aantrekkingskracht van Ameland in de combinatie van rust, ruimte en toegankelijkheid. De branding is regelmatig en overzichtelijk, de stranden zijn breed, en door de zachte zandbodem is het een fijne plek om te leren.
Op het eiland worden in de lente en zomer diverse surflessen aangeboden voor zowel beginners als gevorderden. Vaak gaat het om kleinschalige groepjes, met persoonlijke aandacht en ruimte om op eigen tempo te leren. Surfmateriaal huren is op meerdere plekken mogelijk.
Niet alleen toeristen trekken met hun plank richting zee. Steeds meer eilanders ontdekken zelf het plezier van het surfen. Zo begon Siem Visser (16) uit Ballum vorig jaar met een clinic tijdens de zomervakantie. Inmiddels is hij vrijwel elk weekend op het water te vinden. “Ik had nooit gedacht dat het hier zó lekker zou zijn,” vertelt hij. “En je hebt hier alle ruimte. Soms ben je gewoon in je eentje op het water – dat is magisch.”
De vraag rijst: past deze opkomende sport wel bij het beschermde karakter van Ameland? Volgens natuurbeheerders is het antwoord voorzichtig positief. Surfers blijken verrassend natuurbewust: ze ruimen vaak zwerfafval op, vermijden rustgebieden voor vogels en zijn zich bewust van hun omgeving.
“We zien dat deze groep juist veel respect toont voor de natuur,” vertelt een lokale boswachter. “Dat is belangrijk, want dit eiland blijft in de eerste plaats een kwetsbaar stukje Waddennatuur.”
Of Ameland een grote surfbestemming wordt? Waarschijnlijk niet. En dat is precies de charme, vinden de surfers zelf. Geen commercie, geen rijen in het water, maar golf voor golf je eigen ritme vinden.
“Het hoeft niet allemaal groter en sneller,” zegt Hannah.
Nieuwsgierig geworden? Laat je dit voorjaar meevoeren door de golven en ontdek waarom steeds meer surfers hun hart verliezen aan Ameland.