Ameland onderzoekt toekomstbestendige bereikbaarheid: veerverbinding onder de loep

07 apr , 10:20 Nieuws
istock 2207734753

NES – De bereikbaarheid van Ameland staat hoog op de agenda. In samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat loopt er sinds november 2024 een grootschalig onderzoek naar een duurzame oplossing voor de veerverbinding tussen Holwert en Ameland.

Veerverbinding Ameland onder druk

De huidige veerroute Holwert–Ameland kampt al jaren met problemen als gevolg van de natuurlijke dynamiek van de Waddenzee. Door het regelmatig dichtslibben van de vaargeul ontstaan er vertragingen, annuleringen en hogere onderhoudskosten. Deze knelpunten maken duidelijk dat de bereikbaarheid van Ameland op de lange termijn niet vanzelfsprekend is.

Om de bereikbaarheid toekomstbestendig te maken, is een officiële MIRT-verkenning gestart. Dit is een onderzoeksprogramma van het Rijk waarin grote infrastructuurprojecten worden voorbereid en beoordeeld op effectiviteit, haalbaarheid en impact.

Twee hoofdopties in beeld

Het onderzoek kijkt momenteel naar twee kansrijke scenario’s:

  1. Optimalisatie van de huidige veerverbinding via Holwert, inclusief mogelijke aanpassingen aan de vaargeul of dienstregeling.
  2. Verplaatsing van de veerdam naar het nabijgelegen Ferwert, wat grote infrastructurele gevolgen zou hebben maar mogelijk duurzamer is op de lange termijn.

Beide opties worden beoordeeld op hun effect op bereikbaarheid, verkeersveiligheid, natuurwaarden en economische impact – zowel voor bewoners van Ameland als voor bezoekers en het toerisme.

Planning en investering

Voor het onderzoek naar de duurzame bereikbaarheid van Ameland is door het Rijk €250 miljoen gereserveerd. De eerste selectie van kansrijke oplossingsrichtingen staat gepland voor eind 2025. De definitieve keuze volgt naar verwachting eind 2026.

Tot die tijd worden stakeholders, eilandbewoners en belanghebbenden actief betrokken bij de uitwerking van de plannen via consultatierondes en informatiebijeenkomsten.