Ameland– De gemeente Ameland heeft de resultaten bekendgemaakt van een enquête onder eigenaren van recreatiewoningen op het eiland. Daaruit blijkt dat de meeste eigenaren positief staan tegenover verduurzaming, maar in de praktijk moeite hebben om stappen te zetten. Vooral gebrek aan inzicht en informatie blijkt een belangrijke drempel.
De enquête werd eind 2024 uitgezet en leverde meer dan 300 reacties op. Het doel was om duidelijkheid te krijgen over wat er leeft onder eigenaren van recreatief vastgoed. Waar lopen zij tegenaan? Wat hebben ze al gedaan? En wat hebben ze nodig om verder te verduurzamen?
Uit de enquête blijkt dat veel eigenaren graag willen verduurzamen, maar dat ze het overzicht missen. Zeker bij woningen die (deels) worden verhuurd via een organisatie of particulier verhuurkanaal, is het energieverbruik lastig te volgen.
Ook blijkt dat de informatie over subsidies, financiering en de juiste aanpak vaak als versnipperd of onduidelijk wordt ervaren. Hierdoor blijft verduurzaming voor veel eigenaren op de lange baan liggen.
Een aantal uitkomsten op een rij:
Wethouder Jan-Willem de Boer noemt de uitkomsten “zorgwekkend, maar ook hoopgevend”. Volgens hem laten de cijfers zien dat er zeker wil is onder eigenaren, maar dat goede ondersteuning essentieel is.
“Als gemeente kunnen we niet verwachten dat iedereen zelf het wiel uitvindt,” zegt De Boer. “Daarom komen we nu met een aantal praktische stappen om mensen te helpen.”
Zo organiseert de gemeente in mei een reeks informatieavonden in Ballum, Hollum en Nes. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen eigenaren helder advies over duurzame aanpassingen, beschikbare regelingen en de terugverdientijd van investeringen.
Daarnaast lanceert de gemeente deze maand een online subsidiescan via Duurzaam Ameland. Hier kunnen mensen eenvoudig zien welke steun er mogelijk is voor hun specifieke situatie. Ook wordt onderzocht of collectieve inkoopacties met installateurs op het eiland kunnen worden opgezet.
De verduurzaming van recreatiewoningen is voor Ameland niet alleen een milieukwestie, maar ook een economische. Met het oog op stijgende energiekosten en toenemende toeristische druk, is toekomstbestendig vastgoed volgens de gemeente van groot belang.
Verduurzaming betekent bovendien meer comfort voor gasten en lagere lasten voor eigenaren. En dat past bij de ambitie van Ameland om als duurzaam eiland voorop te lopen in de Waddenregio.
Meer informatie over de bijeenkomsten, subsidiemogelijkheden en advies op maat is te vinden op www.duurzaamameland.nl.