Droogte tast duinvegetatie op Ameland aan: “We zien het groen langzaam verdwijnen”

06 apr , 7:00 Gemeente
istock 1263563360

Ameland – De natuur op Ameland krijgt het zwaar te verduren door de aanhoudende droogte. Maart 2025 was de droogste maart sinds het begin van de metingen en ook april is kurkdroog van start gegaan. Dat laat zijn sporen na, vooral in het kwetsbare duingebied.

In de duinen is het effect van de droogte al duidelijk zichtbaar. Planten die normaal gesproken het duinzand vasthouden en beschermen tegen verstuiving, verdorren door het gebrek aan neerslag.

“Je ziet het letterlijk voor je ogen gebeuren,” vertelt een betrokken natuurbeheerder. “Helmgras verliest zijn stevigheid, moslagen drogen uit en jonge duinplantjes komen nauwelijks op. We zitten pas in april, maar het duin voelt aan alsof het al hoogzomer is.”

De verdroging heeft niet alleen gevolgen voor planten. Ook insecten, vogels en kleine zoogdieren die afhankelijk zijn van begroeiing en vochtige bodemcondities, krijgen het moeilijk. Bovendien raakt de waterbuffer in het duin sneller uitgeput, wat gevolgen kan hebben voor de drinkwatervoorziening op het eiland.

Signalen van verdroging:

  • Jonge planten slaan slecht aan of verdrogen al in de kiem
  • Vogels vermijden blootgestelde hellingen en zoeken koelere plekken
  • Natuurgidsen signaleren minder bloei en minder vlinders en bijen

De gemeente en natuurorganisaties houden de situatie nauwlettend in de gaten. Volgens natuurbeheerders is enige regen in april welkom, maar niet genoeg. “Wat we nodig hebben is een periode met zachte regen, verspreid over meerdere weken. Eén bui helpt de bovenlaag, maar dringt nauwelijks door.”

Het risico bestaat dat als de droogte aanhoudt, herstel van bepaalde vegetatie pas volgend voorjaar weer mogelijk is. Voor bezoekers is het advies om op de paden te blijven, zodat kwetsbare begroeiing niet nog verder onder druk komt te staan.