Jongvolwassenen zijn hard nodig op de Waddeneilanden

Foto: pixabay.com

WADDEN – In de afgelopen jaren is het aantal jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) op de Friese Waddeneilanden toegenomen, waaronder op Ameland.

Ook is door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen op bijvoorbeeld Ameland de werkgelegenheid gegroeid, wat gunstig lijkt voor de jongeren. De woningmarkt op de Waddeneilanden is echter een belemmering voor jongvolwassenen om zich (weer) op het eiland te vestigen.

Dit blijkt uit onderzoek naar wonen en werken van jongvolwassen op de Waddeneilanden van het Fries Sociaal Planbureau (FSP).

Toegenomen perspectief voor jongeren

Voor een evenwichtige samenstelling van de bevolking is het van belang dat de Wadden voor jongeren aantrekkelijk blijven om te wonen en werken. De toename van de werkgelegenheid in combinatie met een vergrijzende eilander bevolking biedt perspectief voor jongvolwassenen. Zij zijn hard nodig voor de leefbaarheid van de eilander samenleving en om de economie draaiende te houden, want er dreigt nu zelfs een tekort aan arbeidskrachten te ontstaan.

Eenzijdige werkgelegenheid

De werkgelegenheid op de Waddeneilanden is vooral in de horeca en het toerisme. Op Ameland werkt veel jeugd in de horeca. Veel van dit werk is echter wel mbo-niveau. Voor jongeren met een hbo of universitaire opleiding blijft de werkgelegenheid op de eilanden schaars.
Een goede veerverbinding zoals de veerhaven in Nes is voor jongeren belangrijk. Een toename van sneldiensten en watertaxi’s biedt meer mogelijkheden om op een eiland te wonen en aan de vaste wal te werken. Iemand kan bijvoorbeeld een aantal dagen per week aan de vaste wal werken en deels thuiswerken. Zo kunnen jongeren een baan hebben die aansluit bij hun opleiding en toch op een eiland wonen.

Woningmarkt blijft knelpunt

De woningmarkt op de Waddeneilanden is voor jongvolwassenen het grootste knelpunt om op een eiland te wonen. Het aanbod van huurwoningen is beperkt en het kopen van een huis is lastig vanwege de torenhoge huizenprijzen en de aangescherpte hypotheekeisen. Om te zorgen dat de Waddeneilanden aantrekkelijk blijven voor jongvolwassenen ligt de grootste uitdaging in het bieden van betaalbare woonruimte.

Ook in het dorp Hollum op Ameland zijn gemeentelijke huurwoningen voor de jeugd schaars.


Fries Sociaal Planbureau