Uitgeputte zeehondenpup aangetroffen op het strand bij Hollum

Foto: Reddingsteam Zeedieren

HOLLUM – Op het strand bij Hollum nabij het Reddingbootpad werd vrijdagochtend een uitgeputte zeehondenpup aangetroffen. Het betrof een pup van de gewone zeehond, die in juni worden geboren.

Medewerkers van het Reddingsteam Zeedieren Ameland kwamen ter plaatse en hebben na een urenlange observatie van het zeehondje geconstateerd dat de moeder van de pup niet meer terug kwam om haar jong eten te geven. Mogelijke oorzaak daarvan kan volgens het Reddingsteam Zeedieren zijn, dat de zeehondenpup te veel verzwakt was of omdat ze de moeder kwijt was geraakt.

Wat volgens het Reddingsteam Zeedieren verder opviel, was dat mensen op het strand zich te dicht bij de zeehondenpup ophielden. Bij de grijze zeehond kan het dan voorkomen dat de moeder haar jong verstoot, omdat er mensen te dichtbij komen. De moeder van de gewone zeehond laat de zeehondenpup vrijwel bijna nooit alleen. “Als dat wel het geval is, is er meestal iets met de pup aan de hand”, zo laat een medewerker van het Reddingsteam Zeedieren Ameland weten.

Momenteel veel jonge zeehondenpups langs de kust

Langs de kust zijn momenteel veel jonge zeehondenpups. Als mensen de komende tijd een zeehondje aantreffen op het strand kunnen zij het het dier beter met rust te laten en de zeehonden alleen vanaf een afstandje bewonderen. Wanneer ze het toch niet helemaal vertrouwen dan kunnen ze het Reddingsteam Zeedieren altijd inschakelen, die dan ter plaatse komt om de situatie te beoordelen.

Het gevonden zeehondje van vrijdagochtend maakt het naar omstandigheden overigens weer goed. De zeehondenpup is in de loop van de dag overgebracht naar een zeehondencentrum op de vaste wal om daar aan te sterken.