Geel Wit neemt na rust ruim afstand van Friesland

BUREN/NES – Geel Wit is de competitie begonnen met een eclatante 5-1 zege op Friesland. Daar zag het tot de rust niet naar uit. Beide teams hielden elkaar tot de pauze van scoren af.

De eerste mogelijkheid was er al na twee minuten voor Friso Boschloo, zijn schot ging voorlangs het doel van Ben Douwsma. De doelman van Geel Wit moest in actie komen toen Dennis Spijkstra doorbrak, de keeper redde bekwaam. Zijn collega aan de overkant kreeg het niet echt druk, ondanks schoten van Jordi Metz, Danny Metz en Sander Graafsma. De laatste kansen voor de rust waren voor Spijkstra, die eerst zijn schot gekeerd zag door Douwsma en daarna overschoot nadat Kevin Kiewiet was uitgegleden. Een knal van Mark Jalvingh werd door Pieter Kiewiet over gekopt. Daar stond aan Geel-Witzijde alleen een schot tegenover van Bente Bonthuis dat over ging.

Meteen na de rust tastte Kevin Kiewiet mis bij een breedtepass. Spijkstra profiteerde en schoof de bal voorbij Douwsma: 0-1. Geel Wit had het antwoord meteen klaar. Kevin Kiewiet herstelde zijn fout met de assist waaruit Christian Molenaar de gelijkmaker kon aantekenen. Meteen daarna werd een vrije schop van Siard Bonthuis door Jordi Metz in het doel gewerkt, zo stond het na vijf minuten in de tweede helft 2-1.

In het restant hadden de gasten niets meer in te brengen. In de 57-ste minuut claimde Geel Wit nog een doelpunt, maar volgens scheidsrechter De Vries was het leer niet over de lijn geweest. Zes minuten later werd het alsnog 3-1, op aangeven van Sander Graafsma kopte Danny Metz raak. Inmiddels speelde Friesland met tien man, want Jalvingh kreeg zijn tweede geel voor een handsbal. In de 75-ste minuut kopte Danny Metz een voorzet van Djerry Spoelstra over.

Het bleek uitstel van executie, want honderd tellen later lag de bal alsnog in hete net. Een vrije schop van Jordi Metz werd door de keeper losgelaten waarna Lars Molenaar van dichtbij raak vuurde. Diezelfde Lars Molenaar bood vlak voor tijd Sander Graafsma een dot van een kans, de middenvelder liet hem onbenut. Het laatste doelpunt viel in de 90-ste minuut. Een lange bal van Kevin Kiewiet kwam bij Danny Metz, die het duel met de keeper won, waarna Lars Molenaar doeltreffend kon afdrukken: 5-1.

Opstelling Geel Wit: Ben Douwsma; Johan Kolk (Djerry Spoelstra 71’), Pieter Kiewiet, Kevin Kiewiet, Theodoor Molenaar; Christian Molenaar, Sander Graafsma, Jordi Metz (Jurjen Metz 83’); Siard Bonthuis (Lars Molenaar 67’), Danny Metz, Bente Bonthuis.

Op de foto: Spelers van Geel Wit juichen voor een doelpunt, maar volgens de scheidsrechter pakte de keeper van Friesland de bal voor de lijn.