Joep Staps winnaar NK Cross Triathlon

Foto: © Organisatie Tri-Ambla

AMELAND – Joep Staps uit Tilburg is op Ameland Nederlands Kampioen Cross Triathlon 2018 geworden.

De wind bleek een wedstrijd bepalende factor te zijn. Tijdens het zwemmen in de haven van Nes stond een straffe zuidenwind die ervoor zorgde dat de deelnemers te maken hadden met ernstige golfslag en stroming. Bij het fietsen maakte het technische parkoers het zwaar.

Bij het zwemmen kwamen Henk Jan Dolstra samen met ‘good-old’ Rob Barel als eersten uit het water. De latere winnaar, Joep Staps, kwam als tiende door.

Na het fietsen waren de posities duidelijk veranderd en kwam Christiaan Solleveld als eerste in de wisselzone gevolgd door Jeroen Tiebie. Joep was toen opgeklommen naar de zesde positie. Het laatste onderdeel, de 12 kilometer hardlopen, bleek uiteindelijk bepalend te zijn. Joep Staps (Tilburg) liet na de eerste ronde zien dat hij een fantastisch loper is en pakte uiteindelijk de titel. Christiaan Solleveld (Hoek van Holland) volgde op een dikke minuut en werd tweede gevolgd op de derde plek door Jeroen Tiebie (Callantsoog).

De tijd van Joep Staps (2.39.37) bleek uiteindelijk een minuut langzamer te zijn dan de winnaar van vorig jaar, Mark Hamersma.

Ingrid Lubek Nederlands Kampioen bij de dames

Joep Staps winnaar NK Cross Triathlon
(Foto: © Organisatie Tri-Ambla)

 

Bij de dames pakte Ingrid Lubek (Hilversum) na de 1500 meter zwemmen direct de leiding samen met de later uitgevallen Natascha van der Vis. De koppositie werd in de verdere verloop van de wedstrijd niet meer afgestaan door Ingrid en werd onbedreigd winnares van het goud.

Sylvia Brouwer (Heerenveen) pakte de tweede plaats. De derde plaats was voor Audrey Breur (Julianadorp)

Bekijk hier alle uitslagen.

Duursportevenement in 2019 op 14 en 15 september

Door het tij werd de Tri-Ambla deze keer op de zondag gehouden. Op zaterdag kwamen de kinderen in actie tijdens de junior Tri-Ambla. Ook voor het volgend jaar 2019, staat de Ti-Ambla (18e editie) op de zondag gepland. De kinderen zullen dan wederom op zaterdag in actie komen. Data voor het volgend jaar: 14 en 15 september 2019.

Over de Tri-Ambla

De crosstriathlon is een duursportevenement voor zowel de wedstrijdatleet als de recreatieve sporter. Zwemmen in de Waddenzee, mountainbiken en lopen door bos, duinen en over het verraderlijke strand.

De Tri Ambla wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd op het Waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe zeven keer NK-status en één keer de EK-status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat.

De organisatie van de Tri-Ambla is in handen van Sporteiland en drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale Amelander bevolking, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt.

Tri-Ambla