Ameland - Vanaf 28 april start de Rijksoverheid met een vernieuwde campagne om inwoners bewuster te maken van het gebruik van elektriciteit tijdens drukke momenten. Ook op Ameland wordt opgeroepen om tussen 16:00 en 21:00 uur zo min mogelijk stroom te verbruiken, om zo overbelasting van het elektriciteitsnet te helpen voorkomen.
Tijdens de avondspits, als veel mensen thuiskomen, stijgt het stroomverbruik sterk. Hoewel het elektriciteitsnet de komende jaren wordt uitgebreid door de netbeheerders, is het van groot belang dat ook inwoners hun steentje bijdragen. Door bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser later aan te zetten, of het opladen van een elektrische auto of fiets uit te stellen, kan veel druk van het net worden gehaald.
"Het net loopt op steeds meer plekken tegen de grenzen aan. Door kleine aanpassingen in gedrag kunnen we storingen helpen voorkomen," aldus de Rijksoverheid. Op dit moment merkt de meeste huishoudens hier nog weinig van, maar achter de schermen heeft het wel degelijk grote gevolgen. Nieuwe woonwijken kunnen soms niet worden aangesloten en bedrijven staan regelmatig op een wachtlijst voor extra stroomcapaciteit, wat hun groei en verduurzaming belemmert.
Voor apparaten zoals televisies, laptops en ledverlichting vormt het gebruik tijdens de piekuren geen groot probleem. Ook koken op een elektrische kookplaat vraagt tijdelijk iets meer vermogen, maar is van korte duur en dus minder belastend. Het zijn vooral grotere apparaten die flexibel in gebruik zijn, zoals vaatwassers, wasmachines en laadpalen, waar het meeste winst valt te behalen.
Speciaal voor jongeren wordt via social media extra aandacht besteed aan de campagne, maar de boodschap is gericht op alle Nederlanders tussen de 18 en 59 jaar. Kleine aanpassingen door velen maken samen een groot verschil.
Ameland werkt hard aan een duurzame toekomst, onder meer via zonne-energie en initiatieven om energieneutraal te worden. Slim omgaan met stroomgebruik past perfect bij deze ambitie. Door nu al bewuster met energie om te gaan, kan Ameland een voorbeeldfunctie vervullen voor andere gemeenten én zijn eigen netbetrouwbaarheid waarborgen.