AMELAND – Hoe blijft Ameland ook in de toekomst goed bereikbaar? Die vraag staat centraal in een nieuw onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Via een zogenoemde MIRT-verkenning worden mogelijke oplossingen onderzocht. Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen tot en met 19 juni 2025 hun mening geven via de website van Platformparticipatie. Dat blijkt uit een recent nieuwsbericht van Rijkswaterstaat, gepubliceerd op 14 mei 2025.
De veerverbinding tussen Holwert en Ameland is al langere tijd een zorgenkindje. De vaargeul tussen beide plekken slibt steeds sneller dicht, wat het noodzakelijk maakt om vaker te baggeren. Die ingrepen zijn niet alleen kostbaar, maar brengen ook schade toe aan de unieke natuur van het Waddengebied. Als er geen maatregelen worden genomen, dreigt Ameland in de toekomst moeilijker bereikbaar te worden.
Rijkswaterstaat voert de verkenning uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen met regionale overheden en het publiek wordt gezocht naar duurzame en haalbare oplossingen.
MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, het programma waarmee de rijksoverheid grootschalige investeringen in infrastructuur voorbereidt. De verkenning voor Ameland begon officieel op 14 november 2024, toen de minister van Infrastructuur en Waterstaat het startdocument ondertekende.
Tijdens deze verkenningsfase worden eerdere onderzoeksresultaten meegenomen, maar er wordt ook nadrukkelijk gekeken naar nieuwe ideeën. Twee eerder onderzochte scenario’s – verbetering van de huidige veerverbinding en verplaatsing van de veerhaven naar Ferwert – liggen opnieuw op tafel, maar ook andere alternatieven zijn welkom.
Volgens het bericht van Rijkswaterstaat is de participatie van burgers en andere belanghebbenden een essentieel onderdeel van deze verkenning. Via de website www.platformparticipatie.nl kunnen reacties worden gegeven op de kennisgeving van de verkenning en op de manier waarop participatie wordt aangepakt. Reageren kan tot en met woensdag 19 juni 2025.
In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar bereikbaarheid, maar ook naar bredere maatschappelijke factoren zoals natuurbehoud, veiligheid, economische ontwikkeling, leefbaarheid en financiële haalbaarheid.
De MIRT-verkenning vindt plaats in samenhang met andere lopende ontwikkelingen, zoals de aanstaande vernieuwing van de concessie voor de Friese Waddenveren. De huidige concessie loopt tot 2029. Hoewel dit een apart traject is, wordt er rekening gehouden met de resultaten van de MIRT-verkenning bij het verlenen van de nieuwe concessies voor het veervervoer tussen het vasteland en de Waddeneilanden.
De bereikbaarheid van Ameland raakt iedereen die op het eiland woont, werkt of recreëert. Rijkswaterstaat benadrukt in het bericht van 14 mei dat deze verkenning een unieke kans biedt voor bewoners en betrokkenen om invloed uit te oefenen op toekomstige keuzes.
Meer informatie over de verkenning en het participatietraject is te vinden op de website van Platformparticipatie of het gehele artikel lezen kan via deze links.