Uitreiking Gouden Quality Coast Award en Blauwe Vlag 

Uitreiking.
Foto: © Gemeente Ameland

OUDDORP – Ameland heeft als groene en duurzame toeristische bestemming opnieuw de Gouden Quality Coast Award in de wacht gesleept. Wethouder Ellen Bruins Slot van de gemeente Ameland ontving donderdagmiddag bij de uitreiking in Ouddorp de Gouden Quality Coast Award voor 2019/2020.

Ook is het strand van Ameland voor de 32ste keer bekroond met de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Door het behalen van beide keurmerken heeft Ameland opnieuw internationale erkenning gekregen in het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Ameland is één van de vijf bestemmingen in Nederland die de Quality Coast Award ontvangt en het enige Waddeneiland.

Over Quality Coast

Quality Coast is een certificeringsprogramma van de Stichting Green Destinations en werd ontwikkeld met steun van de Europese Unie. Doel van het programma is om kustgemeenten duurzamer en milieuvriendelijker te maken en om inspanningen van gemeenten en bedrijfsleven te belonen. Quality Coast bestemmingen worden elke twee jaar opnieuw beoordeeld op de eerdergenoemde thema’s en aan de hand van 100 criteria en even zoveel prestatie-indicatoren. Deze criteria en indicatoren komen overeen met en voldoen aan de wereldwijde standaard voor duurzame bestemmingen van het VN orgaan ‘Global Sustainable Tourism Council’.

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Op de foto: Wethouder Ellen Bruins Slot neemt de Quality Coast Award en de Blauwe Vlag namens de gemeente Ameland in ontvangst.