Myxomatose treft wilde konijnenpopulatie

Wilde konijnen.
Foto: © Pixabay

AMELAND – Op Ameland komen momenteel veel zieke wilde konijnen voor. De dieren zijn getroffen door myxomatose en zijn ernstig ziek en zullen uiteindelijk sterven.

De Amelander dierenambulance krijgt veel meldingen van zieke konijnen die op het Waddeneiland worden aangetroffen. De dierenambulance kan de zieke wilde konijnen niet meenemen, omdat myxomatose besmettelijk is en het risico bestaat dat andere dieren ook besmet raken. Op Facebook schrijft de dierenambulance “dat zieke wilde konijnen op Ameland niet bij hen gemeld hoeven te worden. Zij kunnen de dieren niet redden”.

De populatie op het Waddeneiland werd in het verleden vaker getroffen door de konijnenziekte myxomatose. Het gaat slecht met de konijnen op alle Waddeneilanden. Ook de konijnenpopulatie op Ameland is laag. Dat myxomatose nu weer de kop op steekt is niet gunstig voor de populatie op het eiland. Konijnen worden ziek door onderling contact of myxomatose wordt verspreid door muggen of vlooien. Daarnaast kunnen hazen de ziekte overbrengen.

De dierenambulance geeft het advies om zieke wilde konijnen niet aan te raken.