“Containerramp kan elke dag gebeuren”

Foto: © Gemeente Ameland

NES – “Een dergelijke containerramp zoals die begin januari met de MSC Zoe op de Noordzee kan elke dag opnieuw gebeuren. Dat is het trieste ervan”, zo zei Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging vrijdagmiddag tijdens de opening van het kunst- en natuurproject Sea Blue in het Natuurmuseum in Nes.

De Waddenvereniging, diverse andere organisaties en de burgemeesters van de Waddeneilanden willen dat scheepvaartroutes voor grote containerschepen als de MSC Zoe langs de Waddeneilanden worden aangepast. Dat houd volgens Jacobi in dat de containerschepen meer op de Noordelijke route gaan varen. “Als er dan wat gebeurd heb je nog tijd om wat te regelen, zodat bijvoorbeeld olie of plastic niet de Wadden bereikt, waar je er nooit meer vanaf raakt”, aldus Jacobi.

Volgens de directeur van de Waddenvereniging vormen de HDPE-korrels en piepschuim uit de containers van de MSC Zoe ook een probleem in de natuur. “De HDPE-korrels en piepschuim zullen afbreken tot een klein korreltje, maar worden over tientallen jaren nog steeds gevonden in het zand en de natuur op de Wadden. Dat soort rotzooi moet gewoon verboden worden om op deze manier te vervoeren”, zo zei Jacobi vrijdag in het Natuurmuseum op Ameland.

Mensen moeten volgens Jacobi beter bewust worden van het gebruik van plastic, omdat de gevolgen voor de natuur dramatisch kunnen zijn. “Het moet en kan anders om minder plastic te gebruiken door bijvoorbeeld nog meer te recyclen, maar vooralsnog is er plastic en ligt het Wad er vol mee”, aldus Lutz Jacobi.

“Containerramp kan elke dag gebeuren”
Lutz Jacobi (rechts) vrijdagmiddag op Ameland. (Foto: © Ameland.nieuws.nl)