Lutz Jacobi opent kunstproject Sea Blue

NES – Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging heeft vrijdagmiddag in het Natuurmuseum in Nes op Ameland het kunst- en natuurproject Sea Blue geopend. Aan de opening werkte ook slagwerkgroep Syncoop van Talant uit Drachten mee. Zij verzorgden een optreden.

Het project Sea Blue van het kunstenaars duo Joris Collier en Gerdie de Jong uit Leeuwarden moet meer mensen bewust maken met het probleem van de plastic soep. Begin januari spoelde er op de Waddeneilanden veel plastic aan, nadat het containerschip MSC Zoe op de Noordzee in de buurt van het Duitse eiland Borkum honderden containers had verloren tijdens een storm. Wekenlang kwam er troep in zee terecht en op de stranden van de eilanden.

Lutz Jacobi opent kunstproject Sea Blue
Kunstenaars duo Joris Collier en Gerdie de Jong. (Foto’s: © Ameland.nieuws.nl)

Omdat er veel plastic in de natuur terecht komt, willen de kunstenaars op een bijzondere wijze aandacht vragen voor dat probleem. De installatie Sea Blue, die mevrouw Jacobi vrijdag in het Amelander Natuurmuseum opende, bestaat uit plastic en troep. Bezoekers van het museum kunnen voortaan zelf plastic inleveren en daar kunstwerken van maken, zodat de installatie van de kunstenaars verder kan worden ontwikkeld.

Collier en De Jong werken al een aantal maanden aan het kunst- en natuurproject Sea Blue.

Lutz Jacobi opent kunstproject Sea Blue

“Plastic Soep”

Tot november 2019 werken zij aan de installatie die steeds in ontwikkeling is. Samen met bezoekers van het museum groeit een schone zee op een organische manier uit tot een door plastic bevuilde onderwaterwereld. Het project vraagt op deze manier aandacht voor het fenomeen ‘’Plastic Soep’’, een snel groeiend wereldwijd probleem. Plastic afval komt in het milieu terecht en verplaatst zich via wind en water ook tot in de Waddenzee. Daar blijft het liggen op de stranden van de eilanden, op de droogvallende zandplaten en blijft het hangen tussen het zeewier. De plastic soep brengt op die manier ernstige schade toe aan de flora en fauna van het Waddengebied.

De basis van de installatie is een serene blauwe ruimte waarin een vis wordt geofferd op een altaar. Aan de bezoekers en inwoners van Ameland wordt gevraagd om op het strand gevonden plastic bij het Natuurcentrum te brengen. Voor het museum staat een levensgrote ijsbeer. Daar kan het plastic in gestopt worden.

Bij een bezoek aan het museum kan het plastic ook in de vis op het altaar gebracht worden.

Lutz Jacobi opent kunstproject Sea Blue
Lutz Jacobi poseert bij een levensgrote ijsbeer.

Educatieve activiteiten

Het kunstenaars duo is elke week aanwezig in het Natuurcentrum om aan de installatie verder te werken. Op vaste dagen kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende educatieve activiteiten. Tijdens diverse workshops gaan deelnemers met gevonden plastic aan de slag. Op een creatieve manier wordt zo de aandacht gevestigd op de toename van plastic afval in zeeën.

Het Natuurmuseum en de kunstenaars hopen door het project dat meer mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen leefomgeving.