Waddeneilanden dienen schadeclaim in bij rederij

Foto: © Gemeente Ameland

AMELAND – De vijf Waddeneilanden waaronder Ameland hebben een schadeclaim ingediend bij de rederij van het containerschip MSC Zoe. De Waddeneilanden claimen nu 225.000 euro van de rederij voor de kosten die ze hebben gemaakt om de rommel op te ruimen uit de containers van de MSC Zoe.

In januari dit jaar ging het mis op de Noordzee en sloegen honderden containers overboord. De stranden van de Wadden lagen wekenlang vol met rommel. Op Ameland moest 354 ton rommel worden opgeruimd van het Noordzeestrand en duurde het opruimen langer. De eilanden hebben de kosten van het opruimen gemeld bij Rijkswaterstaat, die namens betrokken overheden en natuurorganisaties de afhandeling van de schade coördineert. Vissers die een schadeclaim willen indienen, kunnen ook terecht bij rederij MSC. Rijkswaterstaat heeft ruim twintig meldingen van schade binnengekregen, maar doet geen mededelingen over bedragen.

In het Duitse deel van de Noordzee is één van de twee containers van de MSC Zoe waarin schadelijke stoffen zaten, geborgen. Een container met lithium-ion-batterijen is nog niet teruggevonden, meldt de veiligheidsregio Fryslân maandag. In totaal zijn in het gebied 269 delen van containers geborgen, waaronder negentien grotendeels volledige containers.

Naar schatting 3436 ton afval is in zee beland, waaronder de containers zelf en hun inhoud. Tot nu toe is minstens 2068 ton afval afgevoerd uit het Duitse- en Nederlandse deel van de Noordzee en van de Waddeneilanden en het vasteland.

Bij de strandovergangen op de eilanden staan containers waar bezoekers afval in kunnen gooien, maar de laatste tijd wordt er weinig rommel meer verzameld omdat er niet zoveel meer aanspoelt. Van alle Waddeneilanden spoelde op Ameland de meeste troep aan uit de containers.

 Waddeneilanden dienen schadeclaim in bij rederij
© Kustwacht Nederland