Onderzoek naar recyclen afval van toeristen

Foto: © Pixabay

BALLUM – De gemeente Ameland onderzoekt in samenwerking met onderzoeksinstituut EnTranCe uit Groningen hoe toeristen die het eiland bezoeken beter hun afval kunnen gaan scheiden, zodat er van het organisch afval groene stroom gemaakt kan worden.

De gemeente heeft als doel om tegen 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energievoorziening. Om dit doel te bereiken, zijn er verschillende projecten om het eiland en haar inwoners duurzamer te maken. Onder deze projecten vallen de plannen om een circulaire economie te creëren, waarin organisch afval wordt gebruikt om biogas te creëren dat door Ameland zal worden gebruikt.

Online enquête

Door middel van een online onderzoek verkent de gemeente momenteel de mogelijkheden om meer organisch afval uit toeristische accommodaties te verzamelen. Toeristen die met vakantie naar Ameland zijn geweest kunnen meewerken aan een online enquête. De vragenlijst is bedoeld voor toeristen die recent op Ameland overnacht hebben.

Bij het onderzoek naar het recyclen van afval van toeristen zijn ook studenten betrokken. Zij werken aan een afstudeer project over hoe toeristen op Ameland beter het afval kunnen scheiden.