Oesters uitgezet in de Noordzee

Foto: © WNF

AMELAND – In de Noordzee ten noorden van Ameland zijn afgelopen donderdag door een duikteam uit Lauwersoog meer dan 3000 oesters uitgezet op een gezonken scheepswrak. Het uitzetten van de oesters in de Noordzee is een project van het Wereld Natuur Fonds.

De natuurorganisatie werkt aan de terugkeer van de oesters in de Noordzee, omdat deze een belangrijke voedingsbodem kunnen vormen voor een rijke en gezonde zee. In de loop der tijd zijn veel oesterbanken verdwenen door onder meer overbevissing en ziektes. Oesterbanken worden hersteld en beschermd, omdat ze een sleutelrol spelen in herstel van biodiversiteit, en ook verhoging van visproductie, waterkwaliteit en bodemstabiliteit leveren, en kunnen bijdragen aan kustbescherming.

Het scheepswrak (een mijnenjager) verging in 1944 ten noorden van Ameland en wordt nu door het WNF gebruikt voor een oesterbank.

Oesters uitgezet in de Noordzee
© WNF

Donderdagochtend om 06:00 uur stond wrakduikteam de Zeester klaar om de oesters in de Noordzee te laten. Dit was een spannend en lastig klusje, want de oesters moesten precies op het goede moment, op de juiste locatie overboord gegooid worden. Het wrak ligt op 25 meter diepte, en door middel van berekeningen van stromingen werd bepaald wanneer het moment daar was.

Nadat een duiker met een camera naar de oesters was afgedaald om te kijken werd bevestigd dat de missie geslaagd is. De oesters liggen mooi verdeeld over het wrak. De reden waarom de oesters op een wrak worden geplaatst, is omdat ze zich niet kunnen vestigen op een zandige bodem. Ze hebben volgens het Wereld Natuur Fonds houvast nodig, zogenaamd hardsubstraat.

Kraamkamer van de zee

Oesterbanken vormen ook kraamkamers voor veel andere zeedieren, zoals roggen, en houden zo de voedselketen in stand. Het WNF denkt dat het wrak op de zeebodem een veilige plaats is voor de oesters, want hieromheen wordt niet gebaggerd of gevist. “Oesterbanken zijn de koraalriffen van onze Noordzee die weer kunnen terugkeren, maar alleen als we samenwerken. Geweldig dat nu ook de duikers van Duikvereniging Zeester de natuur willen helpen door een oesterbank te adopteren en vrijwillig de ontwikkeling ervan te volgen.

Ik hoop dat het enthousiasme om te bouwen aan natuurherstel bij nog veel meer Noordzeeliefhebbers gaat aanslaan”, aldus projectleider Emilie Reuchlin van het Wereld Natuur Fonds.