Burgemeester krijgt speciale postzegel uitgereikt

Foto: © Gemeente Ameland

BUREN – Burgemeester Gerard van Klaveren van de gemeente Ameland ontving dinsdag het speciale postzegelvel van Ameland uit handen van Diana Lansu van PostNL. Van Klaveren kreeg het speciale postzegelvel in de Primera in Buren, één van de verkooppunten op het eiland.

De bekende postzegelserie Mooi Nederland van PostNL staat in 2019 in het teken van de Nederlandse Waddeneilanden. Op dinsdag 23 april is het vierde postzegelvel uit deze serie verschenen, met aandacht voor de natuur en de architectuur van Ameland. Eerder dit jaar verschenen al postzegels van Texel, Vlieland en Terschelling. In mei is Schiermonnikoog aan de beurt. Ook brengt PostNL een verzamelvel over alle vijf de Waddeneilanden uit.

Ontwerp postzegels

Voor ieder Waddeneiland is er door ontwerpers Carla en Ingmar Birza van ontwerpbureau Birza Design uit Deventer een eigen postzegel ontworpen. Op de postzegel van Ameland (met een lichtblauwe achtergrond) staat een witte eilandkaart. Daaromheen zijn foto’s geplaatst met typische beelden van Ameland: de vuurtoren, de klokkentoren van Nes, een Fries paard met verwaaide manen, het propellermonument tussen Hollum en Ballum en een karakteristiek Amelander commandeurshuis uit 1675.

Op de velrand loopt een grote eilandkaart van Ameland onder de postzegels door. In de kaart staat een panoramafoto van de duinen, het strand en de zee bij de opgang naar het Noordzeestrand boven Nes. Rondom de eilandkaart staan negen cirkels met blauwe contourlijnen, met daarin foto’s van markante plekken en objecten. Rechtsonder is de vlag van het eiland afgebeeld. Alle afbeeldingen worden met korte bijschriften toegelicht.

Ook staan er in en om de grote eilandkaart drie kleine iconen (een ruiter en twee fietsers) als symbool van de toeristische activiteiten waar Ameland om bekend is.

Op de foto: Erik Brouwer (Primera Ameland), Diana Lansu (PostNL), burgemeester Gerard van Klaveren en Marijke Nieuwenboer (Primera Ameland).