Kunstwerk herinnert aan containerramp

Foto: © Zeehondencentrum Pieterburen

PIETERBUREN – Een 5 meter hoog paard is zaterdag onthuld bij Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk moet herinneren aan de ecologische ramp met het containerschip MSC Zoe, begin januari. Ook Ameland werd getroffen door de containerramp.

Er spoelden dagelijks spullen aan uit het containerschip op het strand. Het onthulde kunstwerk symboliseert al het plastic dat uit de ongeveer 350 containers vrijkwam in zee. Onder de aangespoelde spullen waren ook duizenden My Little Pony’s, de kleine speelgoedpaardjes, die vooral de stranden van Terschelling en Ameland bezaaiden.

Het kunstwerk heet dan ook ‘Zoe de Ponie’ en is volgens het Zeehondencentrum “een statement tegen zinloos plastic geweld”. Het kunstwerk werd gemaakt door Maria Koijck. Bovendien is het kunstwerk een eerbetoon aan de duizenden vrijwilligers die zich hebben ingespannen op de Wadden om de kustlijn zo snel mogelijk weer schoon te krijgen na het drama met de MSC Zoe.

Op Ameland hebben zich na de containerramp honderden vrijwilligers ingezet om het Noordzeestrand weer schoon te maken.

Kunstwerk herinnert aan containerramp
Op Ameland maakten vrijwilligers het strand weer schoon, nadat de MSC Zoe op de Noordzee containers had verloren. Het kunstwerk is ook een eerbetoon aan de vrijwilligers. (Foto’s: © Gemeente Ameland)

Kunstwerk herinnert aan containerramp