Zelfrijdende wagentjes getest bij Klein Vaarwater

In oktober start proef.
Foto: © MWLC

BUREN – Ameland onderzoekt de mogelijkheid om in de toekomst zelfrijdende wagentjes in te gaan zetten, die onder meer de bagage van toeristen van de veerboot naar de vakantiebestemming op het Waddeneiland kunnen brengen. Afgelopen week zijn de wagentjes getest bij Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren. Het vakantiepark ziet er zelf ook iets in.

Het idee voor de zelfrijdende wagentjes komt van softwarebedrijf MWLC in samenwerking met Stichting Urgenda. Een organisatie voor innovatie en duurzaamheid in Nederland. Ook ondernemers op het eiland hebben interesse in de wagentjes, zoals vishandel Metz die twee vestigingen heeft in Nes en Hollum. De zelfrijdende wagentjes zouden naast bagage voor toeristen namelijk ook (vers)producten kunnen gaan vervoeren. Op afstand wordt alles in de gaten gehouden door een speciale verkeersleiding.

De wagentjes kunnen over rustige Amelander weggetjes rijden en gaan 6 kilometer per uur. Daardoor vormen zij geen gevaar voor het overige verkeer. Als alles mee zit start er in oktober een officiële proef met de zelfrijdende wagentjes op Ameland. De gemeente is enthousiast over het plan.

Voordat de wagentjes zelfstandig de weg op mogen, moet de Rijksoverheid eerst nog wel toestemming geven.