Brouwer meest voorkomende achternaam

Logo.
Logo.
Foto: © Ameland.nieuws.nl

AMELAND – De achternaam Brouwer komt op het Friese Waddeneiland Ameland het meeste voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Telefoonboek.nl

De meest voorkomende achternamen van Amelandse inwoners zijn Brouwer, de Jong en de Boer. De naam Brouwer komt naast Ameland ook regelmatig voor in Amsterdam en Apeldoorn. Het is een beroepsnaam voor een bierbrouwer. De naam de Jong is in heel Nederland een veel voorkomende achternaam, het is afgeleid van de immigratie van de (Chinese) naam Jong uit Suriname. De naam Boer is ook afgeleid van een beroep zoals landbouwer en veehouder.

Ameland is met haar 3.683 inwoners één van de vier bewoonde Waddeneilanden van de provincie Friesland. Ameland is voor veel mensen een vakantiebestemming, jaarlijks ontvangt het eiland zo’n 533.000 bezoekers. Op het eiland zijn vier dorpen waar de meeste mensen wonen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Wie zijn de echte inwoners van het Friese Waddeneiland?

Telefoonboek.nl zocht het recentelijk uit en bekeek welke achternamen het meest voorkomen op het eiland.

Kooiker, Metz en IJnsen 

Opvallende achternamen die veel voorkomen op Ameland zijn Kooiker, Metz en IJnsen. De naam Kooiker is een beroepsnaam en komt naast Ameland ook veel voor in Staphorst. Een kooiker is of was iemand die voor zijn beroep wilde eenden in een eendenkooi ving. Vroeger was dit echt een beroep, tegenwoordig is het meer een liefhebberij. De achternaam Metz kan verschillende betekenissen hebben, het kan verwijzen naar een beroepsnaam zoals metselaar. Het kan ook duiden op een herkomstnaam en verwijzen naar de plaats Metz in Frankrijk. Het kan bovendien ook afgeleid zijn van een voornaam zoals Matthias. De naam IJnsen is een patroniem en verwijst naar de voornaam van iemands vader.

De namen Metz en IJnsen zijn typisch Amelandse namen en komen nergens zo vaak voor als op Ameland.

Top 20 meest voorkomende achternamen Ameland 

De top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl

  1. Brouwer
  2. Jong
  3. Boer
  4. Molenaar
  5. Kooiker
  6. Metz
  7. Visser
  8. Vries
  9. Bakker
  10. IJnsen
  11. Nobel
  12. Oud
  13. Kiewied
  14. Mosterman
  15. Smit
  16. Kienstra
  17. Faber
  18. Ruygh
  19. Beijaard
  20. Boelens