Kranslegging bij standbeeld Kardinaal de Jong

Foto: © Ameland.nieuws.nl

NES – Kinderen van de Kardinaal de Jongschool in Nes leggen donderdag 18 april aanstaande onder schooltijd een bloemenkrans bij het standbeeld van Kardinaal de Jong in het dorp.

In het kader van “Adopteer een Monument” en vanwege de plechtigheden rond de 4 en 5 mei viering wordt er jaarlijks door de kinderen van de groepen 6 en 7 bij het standbeeld op de kruising van de Kardinaal de Jongweg met de Burgemeester Waldastraat in Nes een krans gelegd. De Kardinaal de Jongschool vind het belangrijk dat de kinderen stilstaan bij herdenken en de verhalen meekrijgen over de Tweede Wereldoorlog. Na de kranslegging dragen zij de fakkel over aan de volgende groep leerlingen, die het monument weer een jaar lang adopteren.

Door het project “Adopteer een Monument” leren de kinderen over de nationale geschiedenis, waarvan zij ook sporen tegenkomen in hun eigen leefomgeving.

Kardinaal de Jong

Johannes Kardinaal de Jong werd geboren aan de Reeweg in Nes en is op 8 september 1955 in Amersfoort overleden. Het standbeeld werd vervaardigd door de Friese kunstenaar Frans Ram en in 1982 onthuld in Nes. Kardinaal de Jong had tijdens de oorlog een groot aandeel in het verzet tegen de bezetters van zijn vaderland en was een standvastige kerkleider.

Hij kreeg de hoogste onderscheidingen uitgereikt, die vandaag de dag nog zijn te bewonderen in museum Sorgdrager in Hollum.