Amelanders in Rond de Noordzee

Foto: © Ameland.nieuws.nl

AMELAND – In het TV-programma Rond de Noordzee, dat wordt uitgezonden op de Vlaamse zender Eén, kwamen dinsdagavond diverse Amelanders aan het woord.

Met een zeilboot vertrokken de drie programmamakers vanuit Lauwersoog over de Waddenzee naar Ameland. De schipper vertelde aan boord dat de melk van de Amelander melkfabriek vroeger via een leiding in zee naar het vaste land werd gepompt. De zeilboot meerde daarna af in de veerhaven van Nes, waarna de programmamakers op een fiets van Kiewiet naar het centrum van Nes vertrokken. In het dorp spraken zij met echte Nessemers zoals Sonja Knoef over wat Ameland zo bijzonder maakt.

Amelanders in Rond de Noordzee
Hervormde Kerk in Hollum (Foto: © Ameland.nieuws.nl)

Vervolgens ging de reis verder naar Hollum, waar een bezoek werd gebracht aan de begraafplaats van de Hervormde Kerk en waar men over de Amelander walvisvaart sprak. De programmamakers spraken o.a. met Pieter Jan en Tineke Borsch uit Hollum, die genealogie gegevens over de Amelander bevolking en hun nazaten verzamelen en uitzoeken. Daarnaast kwam het kweken van pompoenen van Tineke Borsch aanbod in het programma en ging het erover dat Ameland in vroegere tijden een zelfstandig eiland was dat nu bij Friesland hoort.

Na het korte bezoek aan Ameland vertrokken de programmamakers in de avond met de zeilboot richting buureiland Terschelling. Het populaire TV-programma Rond de Noordzee gaat over het leven langs de Noordzeekust en dinsdagavond waren de Friese Waddeneilanden en Ameland aan de beurt.