Zeekoeten stierven door verhongering

Foto: © Dierenambulance Ameland

AMELAND – De zeekoeten die begin dit jaar massaal langs de Noordzeekust dood werden gevonden blijken te zijn gestorven door verhongering. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook op Ameland spoelden er de afgelopen maanden tientallen zeekoeten aan op het strand.

Ongeveer 20.000 zeekoeten lieten het leven in het Waddengebied. Ze waren niet ziek en in de magen zijn geen grote hoeveelheden plastic of gif aangetroffen. De universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben 139 zeekoeten onderzocht.

De meeste vogels bleken nog geen half jaar oud. Het was een moeilijk broedseizoen voor de vogels. “Het is aannemelijk dat veel van de jonge vogels al zwak waren toen zij de kolonie verlieten”, aldus het ministerie. Ongeveer op hetzelfde moment dat de vogels op de kust werden aangetroffen, verloor een schip ten noorden van de Wadden 342 containers. Er werd toen gespeculeerd over een mogelijk verband met de dode zeekoeten, maar dat blijkt dus niet te kloppen.