Rijkswaterstaat gestart met kustversterking

HOLLUM – In opdracht van Rijkswaterstaat is begonnen met de kustversterking op Ameland. Sinds zaterdag is de zandsuppletie in volle gang bij het badstrand van Hollum. Vanwege het slechte weer van de afgelopen weken kon het versterken van de kust niet eerder beginnen.

Het strand wordt opgehoogd met 2,4 miljoen kuub zand uit de Noordzee, om het Waddeneiland de komende jaren weer te beschermen tegen het water van de zee. In 2015 werd er voor de laatste keer een zandsuppletie uitgevoerd op Ameland. Door de stromingen van de Noordzee verliest het eiland ieder jaar 30 tot 40 meter zand. Ook de andere Waddeneilanden verliezen jaarlijks zand aan de zee, maar Ameland heeft daar volgens Rijkswaterstaat het meeste last van.

Om het eiland tegen de Noordzee te beschermen is het nodig dat de kust eens in de vier jaar wordt opgehoogd met extra zand. Dat gebeurd de komende weken door middel van zogenoemde zandsuppletie. Tijdens de werkzaamheden wordt er rekening gehouden met het broedseizoen op het eiland.

Het noordwestpunt van Ameland is als eerste aan de beurt. Daarna wordt ook de kust in het midden van het eiland voorzien van extra zand.