Bewoners voeren actie tegen verhuizing De Stelp

Foto: © ameland.nieuws.nl

HOLLUM – Diverse bewoners van De Stelp in Hollum op Ameland komen in actie tegen de toekomstige verhuisplannen van het Amelander woonzorgcentrum.

De Gemeente Ameland en de betrokken zorgorganisaties zijn al langere tijd voornemens om een nieuw woonzorgcentrum te realiseren aan de Oranjeweg net buiten het dorp. Het huidige gebouw aan de Hidde Dirks Katstraat is verouderd, maar er zijn bewoners die niet weg willen van de locatie waar De Stelp nu is gevestigd. Daarom hebben zij een actiegroep opgericht tegen de toekomstige verhuizing.

Er staat bovendien een bijeenkomst gepland op dinsdagavond 9 oktober aanstaande voor iedereen die tegen de verhuisplannen van De Stelp is. Het enigste woonzorgcentrum op Ameland. De actiegroep wil onder andere handtekeningen verzamelen om te voorkomen dat de verhuizing naar de Oranjeweg (bij ontmoetingscentrum Ons Hol) in de nabije toekomst doorgaat.

Verstoken van dagelijkse voorzieningen

De bewoners die tegen de verhuizing zijn vinden ook dat ze op de nieuwe locatie verstoken zijn van allerlei dagelijkse voorzieningen. De supermarkt is straks verder weg en de bus stopt niet meer bij de ingang van het woonzorgcentrum zoals dat nu wel het geval is. Ook vrezen zij dat ze leuke activiteiten als de paardenreddingboot (die maandelijks langs De Stelp gaat) in de toekomst moeten missen op de nieuwe locatie.

De actieavond begint 9 oktober om 19:30 uur en wordt georganiseerd in De Stelp voor iedereen van het eiland en voor mensen die het woonzorgcentrum een warm hart toedragen.

De gemeente is echter voor een verhuizing van De Stelp naar een locatie bij Ons Hol. Voordat definitief de eerste paal de grond in kan, moeten alle betrokken partijen er eerst met elkaar nog uit zien te komen. Temeer, omdat er ook bezwaren bestaan tegen de verhuizing en het financieel nog niet helemaal rond is. De totale kosten van de verhuisplannen van De Stelp bedragen zeker 12 miljoen euro.