Muzikale oplevering verbeterde Waddenzeedijk

Foto: © ameland.nieuws.nl

AMELAND – Voor zeker vijftig jaar beschermt de verbeterde Waddenzeedijk de Amelanders tegen mogelijke overstromingen. De oplevering van de dijk werd zaterdagavond 1 september 2018 gevierd tijdens het muziekspektakel Skiemer Wad op Ameland.

Dat evenement organiseert de Amelander stichting De Hort Op dit weekend in het kader van LF2018.

Wetterskip Fryslân heeft de afgelopen drie jaar gewerkt aan de verbetering van de 16 kilometer lange dijk. Dat was nodig omdat de dijk niet meer voldeed aan de veiligheidseisen. De Amelander dijk is gemiddeld zo’n 35 centimeter verhoogd en versterkt met grove breuksteen, open steenasfalt en klei én heeft zijn groene uiterlijk behouden. De dijkverbetering was onderdeel het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en heeft 77 miljoen euro gekost.

Logistieke uitdaging

Voor Wetterskip Fryslân was het de grootste dijkverbetering tot nu toe. Dagelijks bestuurder Bé de Winter: “Het was een monsterklus”. Niet alleen het versterken van de dijk was een enorme klus, ook de logistiek was een flinke uitdaging. Ruim 800.000 ton breuksteen, klei, zand en asfalt moest met vrachtschepen naar Ameland worden vervoerd. “En vanwege het broed- en stormseizoen kon alleen in de zomermaanden worden gewerkt. Een extra uitdaging. Want dan zijn er veel toeristen die het eiland bezoeken. Dankzij de goede samenwerking met aannemerscombinatie Van den Herik Sliedrecht-Jansma Drachten, de Amelanders en betrokkenen hebben we de klus binnen tijd en budget kunnen klaren”, aldus De Winter.

Muzikale oplevering verbeterde Waddenzeedijk
Het podium en de feesttent werden afgelopen week opgebouwd bij de Ballumerbocht voor de feestelijkheden van 1 en 2 september. (Foto: © ameland.nieuws.nl)

Muziekspektakel met een kijk op de dijk

De feestelijke oplevering van de verbeterde Waddenzeedijk was tijdens Skiemer Wad op zaterdagavond 1 september. Een bijzonder muziekspektakel met een kijk op de dijk bij de Ballumerbocht. Bij de start droeg scholier Esmee Metz een zelfgeschreven gedicht voor over de zeedijk. Daarna was het de beurt aan 300 muzikale Amelanders, die onder meer een lied over de dijk zongen.

Werken aan een veilig Fryslân

Tot 2050 verbetert Wetterskip Fryslân alle dijken die niet voldoen aan de veiligheidseisen om de voeten in Fryslân en het Groninger Westerkwartier droog te houden. De verbetering van de Waddenzeedijk van Koehool tot Lauwersmeer (47 kilometer) en de Lauwersmeerdijk (4,4 kilometer) is in voorbereiding. Daarnaast gaat het waterschap in de toekomst aan de slag met andere trajecten, zoals de Waddenzeedijk van Koehool tot Zurich (18 kilometer). Want werken aan waterveiligheid is volgens het Wetterskip nooit klaar!

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Omdat Nederland een ramp voor wil zijn, hanteert het Rijk sinds 2015 nog strengere veiligheidsnormen. Hierdoor staan Rijkswaterstaat en de waterschappen de komende jaren aan de lat van de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Meer dan 1100 kilometer dijken en 256 sluizen en gemalen in Nederland moeten tot 2028 aangepakt worden. Dit gebeurt in het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een dijkversterkingsprogramma waar Nederland 7,4 miljard euro voor uittrekt.

Muzikale oplevering verbeterde Waddenzeedijk
De verbeterde Waddenzeedijk op Ameland. (Foto: © ameland.nieuws.nl)