Droogte legt historische sporen bij Ballum bloot

Foto: © ameland.nieuws.nl

BALLUM – De droogte op Ameland heeft recentelijk historische sporen blootgelegd van onder andere ’t Camminghaslot bij Ballum.

Op de locatie waar nu het gemeentehuis staat, hebben mensen van het platform Amelander Historie deze zomer een drone laten vliegen. Uit de luchtopnamen bleek, dat er duidelijk oude sporen door de droogte tevoorschijn waren gekomen in het landschap. Met name ten zuiden van Ballum heeft de drone daar duidelijke foto’s van kunnen maken.

Voor de Amelander Historie was de inzet van een drone deze droge zomer dan ook een unieke kans om meer te weten te komen over de geschiedenis van het eiland. Ballum is vanwege de eilander geschiedenis een interessante locatie om te onderzoeken”, zegt de heer Jacob Roep van het platform Amelander Historie. “Op meerdere locaties zijn nu bepaalde patronen in het landschap in kaart gebracht die normaal niet zichtbaar zijn”, aldus Roep.

Dronebeelden tonen gracht van ’t Camminghaslot

Zo tonen de dronebeelden bijvoorbeeld de mogelijke vroegere gracht van ’t Camminghaslot bij Ballum, maar er zijn volgens de heer Roep zeker meer plekken op Ameland waar je in tijden van langdurige droogte een drone kan laten vliegen om de geschiedenis van Ameland verder te onderzoeken. Roep denkt dan onder meer aan het Kloosterpad bij Buren, waar het vermoeden bestaat dat daar vroeger ook een klooster heeft gestaan, maar doordat het eiland inmiddels weer groener wordt door de regenbuien van de laatste tijd zit het er op korte termijn niet in om weer een drone te laten vliegen. “Wanneer er zich weer zo’n kans voordoet is afwachten, maar dan komen we zeker opnieuw in actie”, zegt Roep.

Verder onderzoek nodig

De komende tijd worden de gemaakte dronebeelden van deze zomer bij Ballum verder onderzocht op sporen uit het verleden en daarna zal Amelander Historie er een artikel over wijden op haar platform, zo vertelde Jacob Roep maandagmorgen in het radioprogramma ‘Fryslân fan ‘e moarn’ op Omrop Fryslân.

Beluister via onderstaande link het interview met de Amelander Jacob Roep over de historische sporen die door de droogte werden blootgelegd bij Ballum.

Uitzending ‘Fryslân fan ‘e moarn’