Niet zwemmen in ongecontroleerd water

Foto: ameland.nieuws.nl

AMELAND – Het Wetterskip Fryslân en de gemeente Ameland roepen mensen op om niet in ongecontroleerd water te zwemmen. Onder ongecontroleerd water vallen vijvers, plassen en de dijksloot. Laat ook huisdier(en) niet drinken uit een troebele sloot.

Met het warme weer van de afgelopen tijd zoeken veel mensen verkoeling in het natuurwater. Maar het warme weer zorgt ook voor de groei van blauwalgen en botulisme. De algen groeien het hardst bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en weinig licht. Door de droogte zakt het waterpeil ook nog eens in de meren, sloten en plassen. Minder water warmt sneller op en is daarmee een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Als blauwalg aan het wateroppervlak komt, kunnen er door stroming en wind drijflagen ontstaan. Water met blauwalgen ziet er niet aantrekkelijk uit en kan stinken. De bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Mensen

Zwemmers kunnen door het inslikken van water, via de huid of de ogen in contact komen met blauwalgen. Ze kunnen hoofdpijn en huiduitslag krijgen of hebben last van maag en darmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder omdat zij vaak meer water binnen krijgen dan volwassenen en eerder ziek worden door hun lage lichaamsgewicht.

Dieren

Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden, is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die zich razendsnel vermeerdert in warm, zuurstofarm water. De bacterie scheidt een gif uit waaraan vogels en vissen sterven. Mensen worden niet ziek van het gif, maar wel van schadelijke stoffen die uit de kadavers kunnen komen. Ruim dode dieren niet zelf op, maar geef dit door aan de gemeente.

Kijk goed uit

Wees dus voorzichtig, laat u goed informeren. Bij de badstranden op Ameland en bij de recreatieplas De Vleijen aan de rand van Nes worden tijdens het zomerseizoen metingen verricht. Hier wordt op de aanwezige bebording aangegeven als er een overschrijding is van bijvoorbeeld de blauwalg-norm. Als u twijfelt over de kwaliteit van het zwemwater, kijk dan op Teletekstpagina 725 of op www.zwemwater.nl. Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Johan Brouwer van Wetterskip Fryslân, telefoonnummer 0519-2200 of Lars Brouwer van de gemeente Ameland, telefoonnummer (0519) 555 555.