Gerard van Klaveren benoemd als waarnemend burgemeester

Foto: Provincie Fryslân

AMELAND – Gerard van Klaveren wordt waarnemend burgemeester van Ameland. Van Klaveren is benoemd voor de periode van anderhalf jaar.

Gerard van Klaveren is dinsdagmiddag door commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok beëdigd tot waarnemend burgemeester van Ameland. De heer Van Klaveren (67, VVD) was eerder twaalf jaar burgemeester van Weststellingwerf en daarvoor acht jaar gedeputeerde. De benoeming krijgt de steun van een delegatie van de gemeenteraad, die voorafgaande aan de beëdiging sprak met de nieuwe burgemeester.

De kandidaat was voorgedragen door de heer Brok, die eerder uit de gemeenteraad een korte profielschets had meegekregen. De heer Van Klaveren volgt Albert de Hoop op, die vrijdag na twaalf jaar en twee voltooide ambtsperiodes afscheid nam als burgemeester van Ameland.

In mei had de heer Brok met de raad afgesproken dat de belangrijkste taak van de waarnemend burgemeester is om te zorgen voor politieke stabiliteit op het eiland. De afgelopen raadsperiode ontbrak het daar aan. Eind volgend jaar rapporteert de heer Van Klaveren of er sprake is van politieke rust op Ameland. Pas als dat het geval is, start de procedure voor een Kroonbenoemde burgemeester.