Reddingstations KNRM worden in de toekomst mogelijk samengevoegd

KNRM Ballumerbocht. (Foto: © Ameland.nieuws.nl)
Foto: © Ameland.nieuws.nl

BALLUMERBOCHT – Er zijn momenteel plannen in de maak om in de toekomst de beide KNRM reddingstations van Nes en Ballum samen te voegen tot één station bij de Ballumerbocht, waar de KNRM nu ook al actief is.

Volgens Theo Nobel beroepsschipper op de reddingboot Anne Margaretha (onderstaande foto’s) liggen de plannen voor één reddingstation nog op de tekentafel en moet de Amelander gemeenteraad zich er ook nog over buigen, maar de plannen om de beide KNRM stations in de toekomst samen te voegen bestaan er en worden de komende tijd verder ontwikkeld.

Aantal uitrukken blijft gelijk

Het aantal uitrukken van de reddingboten is het afgelopen jaar overigens niet toegenomen en is volgens Nobel gelijk gebleven ten opzichte van 2016. “De reddingboten komen ongeveer tussen de 15 en 20 keer in actie en dat is uiteraard sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Is het weer op zee slecht, dan komen schepen sneller in de problemen en worden wij opgeroepen”, zegt Nobel.

Voorheen kwamen de Amelander reddingboten jaarlijks vaker in actie, doordat die ook het patiëntenvervoer verzorgden naar de vaste wal. Tegenwoordig wordt de Waddenhelikopter hiervoor ingezet en rukken de reddingboten van de KNRM op Ameland alleen uit voor noodsituaties.

KNRM