KNRM lifeguards starten dit weekend met strandbewaking

Foto: Olaf Kraak

AMELAND – De KNRM lifeguards beginnen op 23 juni aanstaande twee weekenden voorafgaand aan het seizoen op Ameland met de strandbewaking.

Vanaf zaterdag 8 juli tot en met zondag 3 september zijn ook op de andere Friese WaddeneilandenĀ dagelijks lifeguards aanwezig. De KNRM verzorgt deze zomer wederom de strandbewaking op Ameland, Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog en ook Wassenaar. Hiervoor worden lifeguards ingezet.

Opleiding

Naast een groep enthousiaste nieuwe lifeguards zijn veel strandwachten van vorig jaar actief. KNRM Lifeguards zijn in de aanloop naar het zomerseizoen opgeleid tot Beach Lifeguard. Ook hebben de meeste lifeguards opleidingen gevolgd om te varen met de reddingwaterscooter of te rijden met terreinvoertuigen. KNRM Lifeguards zijn herkenbaar aan de rood-gele kleuren van hun kleding en materieel.

Roodgele vlaggen

De bewaakte strandgedeelten zijn duidelijk herkenbaar aan de roodgele vlaggen aan de waterlijn waar tussen lifeguards toezicht houden. Het strand buiten deze vakken is onbewaakt, maar wordt wel vanuit de reddingposten in de gaten gehouden. De betekenis van de waarschuwingsvlaggen wordt uitgelegd aan boord van de veerboot en op borden bij de strandopgang. Voor specifieke informatie kunnen strandbezoekers vragen stellen aan de lifeguards. Tevens zijn strandfolders beschikbaar, met informatie en uitleg over getijden en gevaren. De zichtbare aanwezigheid van lifeguards zorgt voor goed contact met de strandbezoekers, zodat uitleg gegeven kan worden over de gevaren in zee.

De periode waarin toezicht wordt gehouden kan per locatie variƫren. Alleen in de zomermaanden worden op verzoek van de gemeenten lifeguards ingezet.
Bewakingstijden en locaties zijn te vinden via:

KNRM Lifeguard

KNRM