Wadlooptocht vanaf Holwerd naar het Oerderduin

Foto: pixabay.com

AMELAND – Zondag 22 juli wordt er weer een wadlooptocht georganiseerd vanaf Holwerd naar het Oerderduin op Ameland. De tocht start rond 09.00 uur in de ochtend bij de pier in Holwerd.

De deelnemers gaan vervolgens het wad op om de oversteek onder begeleiding van een ervaren gids naar het eiland te wagen. Om Ameland te bereiken moeten de wadlopers ruim 11 kilometer door de modder, slik en diverse geulen banjeren, maar het is de moeite waard om het unieke Waddengebied op deze manier te bewonderen.

De wadlooptocht vanaf Holwerd naar het Oerderduin duurt ongeveer 3 uur. Deelnemers aan de tocht worden aan het einde van de middag met de veerboot weer terug naar Holwerd gebracht.

Wadlopen dankzij predikant Dirk van Dijk

Wadlopen heeft zich ook op het Waddeneiland Ameland in de loop der jaren steeds meer kunnen ontwikkelen tot een belangrijke toeristische attractie. Dat er wadlooptochten kunnen worden georganiseerd, komt mede door de Amelander predikant Dirk van Dijk.

Onderzoek naar het wad

Van Dijk deed vroeger onderzoek naar onder meer geulen op het wad en dacht, dat het mogelijk moest zijn dat je via de bodem van de Waddenzee in de zomer een oversteek naar het vaste land kon maken. Om zeker van zijn zaak te zijn, nam de predikant op zekere dag tijdens hoog water samen met twee andere mensen de boot naar de vaste wal. Toen het laag water was liep Van Dijk vervolgens over het wad naar het verste punt en plaatste daar een stok met een zakdoek.

Eenmaal terug op Ameland liep hij de volgende dag vanaf het eiland over het wad weer richting het vaste land. Dirk van Dijk vond de stok met zakdoek terug en wist toen zeker dat hij tijdens laag water door kon lopen naar de Friese kust.

Meer informatie over de wadlooptocht van 22 juli