Ondernemers richten stichting op voor eigen veerdienst

Veerhaven Nes.
Foto: © Ameland.nieuws.nl

AMELAND – Een groep van vijf Amelander ondernemers heeft een stichting opgericht voor een eigen veerdienst tussen Ameland en Holwerd. De Stichting Amelander Veerdienst hoopt in de toekomst een vaarverbinding voor passagiers te kunnen realiseren.

Wagenborg Passagiersdiensten is nu verantwoordelijk voor de overtocht en zet jaarlijks zo’n 1,3 miljoen passagiers over. De rederij heeft een vergunning tot 2029. De Stichting Amelander Veerdienst wil dan meedoen met een nieuwe aanbesteding. De Amelanders willen dat het eiland ook in de toekomst goed bereikbaar blijft. Door problemen met de vaargeul vaart Wagenborg regelmatig met vertragingen op het traject tussen Ameland en Holwerd.

Wagenborg zet jaarlijks zo’n 1,3 miljoen passagiers over.

Belang eilanders staat voorop

Mocht de stichting Amelander veerdienst de vergunning na 2029 toegewezen krijgen, dan wil de nieuwe stichting ook redelijke tarieven voor een overtocht hanteren, moet het belang van de eilanders voorop staan en mag eb en vloed de dienstregeling niet meer in de weg zitten. Tussen Den Helder en het eiland Texel vaart al een soortgelijke veerdienst.

Stichting wil geen winst maken

De Stichting Amelander Veerdienst is niet opgericht met als doel winst te maken, maar streeft naar een optimale en betrouwbare dienstregeling. Omdat de Waddenzee een uniek gebied is, is de stichting ook van plan om de nieuwe veerdienst in de toekomst zo duurzaam mogelijk vorm te geven, zodat de Waddenzee zo min mogelijk wordt belast.