FNP: “Waddenfonds moet meer investeren in projecten”

Foto: ameland.nieuws.nl

WADDEN – Het Waddenfonds moet nog meer geld investeren in projecten in het Waddengebied. Dat gebeurd nu onvoldoende, zo vind de Statenfractie van de FNP in Friesland.

Het Waddenfonds heeft momenteel 100 miljoen ter beschikking en krijgt van de Rijksoverheid daar jaarlijks extra geld bij dat bedoeld is voor nieuwe projecten in het gebied. Volgens de FNP moet het aantal investeringen in projecten die met de Wadden te maken hebben dan ook omhoog, omdat de kans anders bestaat dat het Waddenfonds geld dat na 2026 overblijft weer aan het Rijk terug moet betalen. Dat zou volgens de FNP zonde zijn, omdat de gehele Waddenregio immers belang heeft bij investeringen uit het Waddenfonds.

Waddenfonds heeft 600 miljoen euro beschikbaar tot 2026

Het Zonnepark Ameland kon onder andere worden gerealiseerd met geld (ruim 2,6 miljoen euro) uit het Waddenfonds.

Zowel de economie als de natuur hebben er baat bij. Het Waddenfonds is opgericht voor een periode van twintig jaar en heeft totaal 600 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied versterken. Zoals het er nu naar uitziet houd het fonds in 2026 wel degelijk geld over, terwijl er volgens de FNP op dit moment nog voldoende goeie projecten in het gebied zijn die met een flinke bijdrage uit het Waddenfonds verder kunnen worden ontwikkeld. Alleen kost de ontwikkeling van goeie projecten tijd.

10 miljoen per jaar meer investeren

De FNP wil daarom voorstellen om per jaar 10 miljoen euro meer te investeren in projecten in het Waddengebied. Zo werd er eerder ander andere geld gestoken in projecten op en rondom het Waddeneiland Ameland, waaronder de realisatie van het zonnepark in Ballum. Ook kreeg het kerkbestuur van de in 2013 door brand getroffen St. Clemenskerk in Nes een bijdrage van 70.000 euro uit het Waddenfonds toegewezen voor de herbouw van de kerk.

St. Clemenskerk Nes.