Zonnepark en Liander pakken problemen met stroom aan

Foto: ameland.nieuws.nl

BALLUM – Netwerkbeheerder Liander en Zonnepark Ameland gaan de problemen met het aanleveren van stroom aanpakken. Het komt regelmatig voor dat Liander teveel stroom van Ameland in één keer krijgt aangeboden in het regelstation in Dokkum, waardoor er problemen met het netwerk ontstaan.

Liander kijkt nu samen met Zonnepark Ameland naar een oplossing, zodat het netwerk voortaan minder snel overbelast raakt. Door de overbelasting mogen er naar alle waarschijnlijk voorlopig ook geen nieuwe zonnepanelen meer bijkomen op Ameland.

Liander gaat in de komende jaren de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk verder uitbreiden, maar dat kan nog wel even duren. Tot die tijd wordt er naar een tijdelijke oplossing gezocht en brengt men in kaart hoe de problemen met het aanleveren van Amelander zonne energie het beste kunnen worden aangepakt.

Het zonnepark op Ameland bestaat uit 23.000 zonnepanelen en is daarmee één van de grootste van Nederland. Het park kan alle 1700 huishoudens op het eiland van stroom voorzien en is in 2016 aangelegd nabij het vliegveld in Ballum. De komst van het zonnepark betekende een hele vooruitgang voor het eiland. Ameland kreeg voorheen de elektriciteit van het vasteland en is nu zelf stroomleverancier.