Twee jaar ‘Van meer naar beter’: hoe staat het toeristisch beleid van Ameland ervoor?

23 mei , 9:52 Gemeente
istock 1432137067

AMELAND – In 2023 koos de gemeente Ameland bewust voor een nieuwe toeristische koers: minder bezoekersdruk, meer kwaliteit. Het beleid ‘Van meer naar beter’ zet in op duurzaam toerisme dat past bij het karakter van het eiland. Nu, twee jaar later, groeit de behoefte om te kijken hoe dit beleid zich ontwikkelt en wat de eerste signalen zijn van effectiviteit.

Van massatoerisme naar kwaliteitstoerisme

Jarenlang kende Ameland een gestage groei in toeristische aantallen, met pieken in het hoogseizoen die druk zetten op natuur, infrastructuur en leefbaarheid. Om dit in balans te brengen, werd in 2023 het beleid ‘Van meer naar beter’ aangenomen. De insteek: kwaliteitstoerisme bevorderen en spreiding realiseren – zowel in tijd (meer buiten het hoogseizoen) als in ruimte (minder concentratie op enkele hotspots).

De gemeente werkt daarin samen met ondernemers, toeristische organisaties en bewoners. Er wordt gestuurd op verduurzaming van accommodaties, verrijking van het cultuuraanbod en het promoten van ‘bewust’ bezoekgedrag.

Eerste signalen van verandering

Hoewel een officiële evaluatie pas in 2027 is voorzien – vier jaar na invoering – zijn er nu al enkele indicaties zichtbaar. Zo melden sommige ondernemers dat het verblijfstoerisme in het voor- en naseizoen licht toeneemt, mede dankzij nieuwe arrangementen gericht op rustzoekers en natuurliefhebbers. Tegelijkertijd blijft de druk op de zomermaanden hoog.

Ook is er meer aandacht voor ecotoerisme: activiteiten met respect voor de natuur, zoals wadlopen met een gids of vogelkijken onder begeleiding. Volgens betrokkenen helpt dit het imago van het eiland als duurzame bestemming te versterken.

Monitoring als voorbereiding op evaluatie

De gemeente volgt de voortgang via een reeks indicatoren, waaronder bezoekersstromen, economische impact en tevredenheid van inwoners. De komende jaren worden deze gegevens verzameld als voorbereiding op de formele evaluatie in 2027. Op basis daarvan kan het beleid worden bijgesteld of aangescherpt.

Een eilandbewoner zegt hierover: “Het idee van minder, maar bewuster toerisme spreekt veel mensen aan. Maar het is belangrijk dat de effecten ook echt gemeten en gedeeld worden.”

Kwaliteit vraagt om geduld

Verandering in toerisme vraagt om lange adem. De eerste stappen richting spreiding en verduurzaming zijn gezet, maar de impact zal pas op termijn echt zichtbaar worden. De gemeente blijft daarom inzetten op dialoog, samenwerking en innovatie.

Meer informatie

Meer over het toeristisch beleid van Ameland is te vinden op www.ameland.nl.

Ameland kiest voor rust, ruimte en kwaliteit – met oog voor toekomstbestendigheid en leefbaarheid. De resultaten laten zich niet van de ene op de andere dag meten, maar de richting is duidelijk.